Ligfietsen

Ligfietsen

De ligfiets biedt enorme mogelijkheden. Het is met name een lange afstandsfiets met een grote variëteit aan modellen.

De zithouding op een ligfiets is hetzelfde als in de auto of op de bank voor de tv, hierdoor heb je geen zadelpijn meer. De fietsvakantie of het dagelijks woon-werk verkeer op de fiets hoeft dus geen pijn te doen.

Kom het bij ons proberen. We leggen alles uit en helpen je met kiezen en samenstellen van je perfecte ligfiets!


Veelgestelde vragen

Heb je zadelpijn op een ligfiets?

Nee dat is het fijne aan een ligfiets: geen zadelpijn meer! De zithouding op een ligfiets is hetzelfde als in de auto of op de bank voor de tv.

Wat is het voordeel van een ligfiets ten opzichte van een normale fiets?

Een ligfiets is comfortabeler dan een gewone fiets: geen zadelpijn, geen nekbelasting en schouders en polsen pijnvrij. Daarnaast heb je minder luchtweerstand op een ligfiets, omdat je lager bij de grond zit en hierdoor ben je sneller.

Is een tweewiel ligfiets stabiel?

Een tweewiel ligfiets is stabiel op basis van dezelfde fysische principes als ieder tweewielig (eensporig) voertuig. Omafietsen, racefietsen, 2-wiel bakfietsen, motorfietsen en ligfietsen blijven allemaal op exact dezelfde manier overeind en dat is rijdend. Bij voorwaartse snelheid treedt zelf-stabiliteit op als gevolg van de voorvorkgeometrie. (In tegenstelling tot populair geloof, ben jij niet degene die de fiets overeind houdt. De fiets doet het echt zelf!) De gewichtsverdeling tussen vr- en achterwiel en de hoogte van het zwaartepunt spelen echter wel een belangrijke rol. Een ligfiets heeft gemiddeld een groter percentage van het gewicht op het voorwiel, waardoor het stabiele snelheidsbereik (waarbij zelf-stabiliteit optreedt) hoger is dan bij de meeste andere modellen fietsen. Bij lage snelheid voelt een ligfiets daardoor wiebeliger aan. Bij hoge snelheid, tot ver boven 60 km per uur (afdaling), heeft een ligfiets echter een grandioze en verbazingwekkend stabiele wegligging, ook met volle bepakking.


Maak online een afspraak